Kvinnelige glassblåsere

Historien er rik av menn som har skapt karrièrer som glassblåsere. På grunn av mye bly måtte kvinner slutte i dette arbeidet ved graviditet. Det er fortsatt flertall av menn i denne bransjen, men vekst i de kvinnelige rekker.

Kvinner da og nå

Selv om hun ikke var en glassblåser må vi nevne tegneren og grafikk kunstneren Benny Motzfeldt. Hun var stor i tegning, akvareller og billedkunst. Etter et Italia-besøk så hun glasset som et uttrykks-materiale for kunsten. Hun fikk utallige priser for sitt arbeid og jobbet tett med glassblåserne for å gravere på arbeidene. Hun ble utnevnt “Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden” i 1985.

Noen av Benny Motzfeldts beste glassarbeider er fra tiden i Fredrikstad for PLUS.

Anne Ka Munkejord anerkjent glassblåser i Norge og utlandet. “Glasshytta i Vivestad” er hennes sted oppretta 1998 i Vestfold. Hun har fagbrev fra Hadeland Glassverk. Hun har arbeidet som glassblåser i Norge, Danmark og på New Zealand.

Camilla Prytz drev egen glasshytte i Stavern til 1996, i Oslo til 2010 og Kristiansand fra 2011. Hun jobber som glassblåser og har kolleksjoner som “Jelly”, “Animals”, og “Generous” med Magnor Glassverk.

Silja Skoglund opprettet egen glasshytte “Glasshytta Blåst” 2002 i Tromsø. Hun er utdannet glassblåser i Sverige.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *