Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk er en perle med rik historie og kultur. De lager fortsatt glass på samme måte i dag som de gjorde for 250 år siden. Små og stor glasskunst pynter opp i alle bygninger og beundres av ansatte og besøkende. Dette er en av Norges eldste bedrifter innen industri som fortsatt eksisterer, og hvor amle tradisjoner videreføres til yngre generasjoner.

Tradisjoner og videreføring av kunst

Glasskunsten føres videre av sjette generasjon glassblåser og stolt kunstner Martin Johansson på Hadeland Glassverk. 143 år senere blåser han liv i sin farfars gamle designer. Hans forfedre kom til Hadeland Glassverk som arbeidsinnvandrer rundt 1860 til 1870-tallet. Hans forfedre har mottatt priser for arbeidet, én er anerkjent som beste glassblåser i hele Hadelands historie. Med andre ord, Martin Johansson har glassblåser i blodet!

Hadeland Glassverk ble opprettet i 1762 med navnet Christiania Glasmagasin verk for å fremstille glassprodukter og krystall. Rundt 1856 ble mangfoldet utvidet til bruks-glass, karafler og typer av drikkeglass. Kunstneren Gube ankom og var ansvarlig for dekorering av fin-glass i sammensmeltede lag av flere farget glass. Senere utvidet de igjen med seltersglass og ølglass.

Hadeland Glassverk har unike pyntegjenstander. krukker, karafler og andre glass samt krystallglass. Blant arbeiderne har de den første kvinne i verden med fagbrev som glassblåser, May-Brith Skårudsbråten.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *