Hva blåses til glass?

Glassblåsing er mer enn bare kjøkkenglass for hverdagsbruk. Vakre detaljer, og utgravinger av glass, krystall og all verdens farger. En kunst og hvermannsens arbeid. På 1700-tallet fikk vi våre første glassblåsere gjennom arbeidsinnvandrere fra utlandet. Hovedsakelig ble glassblåsing innført til Norge fra England og Tyskland. Forskerne mener at glass finnes datert 5000 år tilbake.

Hva er massen som blåses?

De rå ingrediensene i glass består av 59 prosent sand, 18 prosent soda, 15 prosent mineral av kalsium, magnesium og karbonat, 4 prosent bergart av kalsiumkarbonat, 3 prosent elæolitt, og 1 prosent vaske-lignende stoff som gjør rent. Sammenblandingene har forskjellige mengder, og avhenger av bruksområdene til glasset. Det avhenger også av om glasset skal være tyntflytende eller ikke. Jo mer flytende, jo enklere er glasset å jobbe med. For farger kan metalloksider eller kjemiske stoff som fosfat, selen eller gull benyttes. De to viktige faktorene for glass-dannelser inneholder silika og bortrioksid. Borosilikatglass ble først utviklet av tyskeren Otto Schott på 1800-tallet. Glassene er overlegne i holdbarhet og er i dag kjent som Pyrex.

Maskiner og glassblåsere

Ved siden av maskin-bruks inntog til hverdags-glass markedet, er det glassblåsere som fortsatt lager kunst, for hverdag og høytider. Mye glass lages av pressemaskiner. Ulike verksted og glassblåsere frister med glassgjenstander karafler, pynteting, og vakre lysestaker. Den nye operaen har utrolig glassverk fra Hadeland Glass. Glassverkene har ulike mønster, farger, gravering og utviklingsmetoder spesielle for dem. Glassblåsere kan være tilknyttet lokale glassverk, men ofte arbeider de for seg selv. I Norge har vi flotte tradisjoner innen glassblåsing. Det er attraktive lærlingplasser i bransjen som viderefører arbeidet. Det finnes en egen glassblåser-utdanning for kreativitet, oppfinnsomme evner, og talenter.

Verk i Norge

Vi har verk i Norge som er tilknyttet lokale glassblåsere, lærlinger, og skoler. Enkelte bruker en blanding av nye industrimaskiner, med manuelle metoder for å lage glassgjenstander. Lærlingplasser og praksis anskaffes innenlands og utenlands. Mye vinning ved å jobbe under glassmestere slik at teknikker, farge og material blandinger kan utvikle og fornye arbeidene. Mange av verkene som Hadeland Glassverk har egne glasshus hvor besøkende kan prøve glassblåserkunsten. Det er mer enn 25 verk der i dag. De fire store er Hadeland, Hurdal, Gjøvik og Nøstetangen. Glassverkene blir stadig leid til å utføre oppdrag for nye bygninger og prosjekter rundt om i Norge.

Stolt utvikling

Siden glassblåsing kom til Norge er det fortsatt utvikling og nytenkning. Spesialoppdrag, prosjekter og høytid produkter er stort. Det er kolleksjoner for barn, vaser, OL-serie, for de kongelige og mye mer. Det er mange vakre og utsøkte mesterverk som tar pusten fra deg. Glassverkene er absolutt verdt ditt besøk. Det er mye fint å se, men også lærerikt og spennende. Det er gøy å få prøvet seg som glassblåser. Det ser lett ut, men krever både krefter og teknikker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *