Glassverkene i Norge

Det er mer enn 25 glassverk i Norge. Alle i ulike størrelse og drives på forskjellige vis. Noen har glasshytter, noen engasjerende aktiviteter for barn, og andre fokuserer på bruk av glass til hverdags. Noen plasser tar inn lærlinger mens andre har samarbeid med glassverk utenlands.

Hvem? Hva? Hvor?

Det eldste glassverket i Norge er Nøstetangen ved Hokksund fra 1741. De hadde glassblåsere fra Tyskland, men Norge fikk etterhvert egne glassblåsere som startet flotte glass tradisjoner i Norge. Det var ofte slik at arbeids-innflyttingen innen glassblåsing holdt oppskrifter og blåse-metoder nært til brystet. Lite kunnskap og lærdom gikk til nordmenn. Sakte, men sikkert, hadde vi kunnskapen selv. I dag har vi utdanning innen glassblåsing. Lærlinger fra innland og utland lærer viktig kunnskap og yrkeshistorie som lar tradisjoner fortsett å vokse. Enten det er glass fra Gjøvik Glassverk, eller andre, er det mange flotte utvalg.

Nøstetangen er kjent verden over for flott pokal arbeid med utsøkt gravering. Lysekronene i Kongsberg Kirke er et Nøstetangen produkt. De var influert av engelske og tyske mestere som var arbeidsinnvandrere hos dem.  Nøstetangens flinkeste gravør og kunstner, Heinrich Gottlieb Kőhler, gjorde utsøkt arbeid.

Hurdal Glassverk ble opprettet i 1755 og kjent for produksjon av kronglass til vinduer. Det ble laget ved å blåse smeltet glass til kule. Kula ble åpnet og snurret rundt så hurtig at sentrifuge kraften endret kula til en sirkelformet skive. Skiva ble oppskjært til mindre glassruter.

Magnor Glassverk fra 1876 er etablert på grensen til Sverige. Kjente designere som Ari Behn, Vebjørn Sand, og Per Spook har formet kolleksjoner for Magnor Glassverk. Glassverket er en en populær severdighet for nordmenn og turister med over tohundre-tusen årlige besøk.

Hadeland Glassverk startet i 1762 på gården Mo i Jevnaker. I 1842 ble glassverka på Biri, Hurdalen og Hadeland  samlet til “Interessentskabet Hurdal, Biri og Hadeland Glassværker”. Gjennom historien endret navn, produksjon og eierskap seg. I 1986 kjøpte Atle Brynestad Christiania Glasmagasin AS av Harald Bergs slekt. Hadeland Glassverk var en del av Christiania Glasmagasin. Konsernet har gjennomgått flere endringer, men eies fortsatt av Brynestad.

Kolleksjoner og serier

Kjente personligheter og kunstnere har satt viktige kulturavtrykk på glassmagasinene i Norge. Mange kjente arbeider som “Finn”, “Marie”, “Boblen”, “Se Ilden Lyse”, “Sne”, “Zeppeliner” og “Love”. er noen få av gledene. Våre glassverk kan friste med talentfulle kunstnere og inspirerende arbeider vi alle kan nyte. 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *